Hoe zit het met dit oude gebruik

Voor zover bekend is het Midwinterhoornblazen uitsluitend in Twente en omstreken, een van oudsher bekend, maar vooral een uniek en oud gebruik. Echter met een beperkte bekendheid. Dit in tegen stelling tot andere vormen van natuurhoorns zoals de “jachthoorn”, de “Alphorn” die bekend zijn in het alpengebied en de “Didgeridoo” uit Australië.

De Midwinterhoorn, de Alphoorn en de Jachthoorn zijn zogenaamde natuurhoorns die elk voor zich een aantal opeenvolgende harmonische klinkende tonen kunnen produceren. Dit zonder daarbij gebruik te maken van  kleppen ventielen of gaten. Het blazen van de Midwinterhoorn gebeurt alleen in de periode vanaf de eerste zondag van de advent (4 zondagen voor de Kerst) en tot de avond voor Drie Koningen (6 januari).

Het is van vroeger uit gebruikelijk dat er vroeg in de avond geblazen werd. Dit is ontstaan door dat vroeger namelijk zo was dat s’avonds na het werken op de boerderij de boer naar buiten ging en op zijn hoorn “n Oal’nroop” over het Twentse landschap liet klinken. Daarmee gaf de blazer aan dat er iets bijzonders te gebeuren stond binnen de buurtschap. Op koude winteravonden wanneer het buiten stil is, kan het geluid van een Midwinterhoorn wel 3 kilometer ver in de omtrek hoorbaar zijn. Deze boodschap werd door een ander gehoord en werd op zijn of haar beurt weer doorgegeven aan een volgende in de buurtschap.

Gedragregels zijn bij het blazen op de Midwinterhoorn belangrijk. Wordt er geblazen door iemand in het buurtschap op de Midwinterhoorn dan mag men er niet tussen door blazen en men dient zich sober gekleed (donker) te vertonen, omdat deze traditie een ingetogen karakter heeft. Ook is het belangrijk zich op de hoogte te stellen van de wijze van blazen in de omliggende buurtschappen.
Ieder “Buurtschap” presenteert zich op haar eigen wijze.
Het aantal tonen en het geluid variëren nogal per hoorn.
Maar de oude Twentse roep (n’Oal’n Roop) is met vrijwel iedere hoorn wel te blazen.

Nog even tot slot van dit onderdeel: het wordt dus sterk afgewezen als men zich als Midwinterhoornblazer niet houdt aan de geldende gedragsregels.

error: Content is geschermd !!